
כוח סוס
לעיתים נהגים נוהגים להתפאר בגאווה ב"כוחות הסוס של מכוניתם", מבלי אפילו לחשוב מדוע נמדד כוח זה בכוחות של סוס. המאה ה21 כבר כאן. רובוטים החליפו את בני אדם בהרבה פעולות, טכנולוגיות מתקדמות, העברת מידע אלחוטי, חקר חלל ... אבל אנו ממשיכים למדוד את כוחם של מכוניות בכוח סוס. מדוע אנו משתמשים עדיין ביחידת מידה מיושנת זו? ומה זה בכלל - "כוח סוס"?
כוח סוס - באנגלית "horse power" הוא יחידת כוח, שהומצאה בשנת 1789 על ידי הסקוטי ג'יימס וואט, מכונאי וממציא מנוע הקיטור האוניברסלי.
מהלך שיווקי מוצלח
בפני וואט הוצב אתגר למדוד כמה כוח משקע הסוס בביצוע המשימה. מדוע הוא היה זקוק לבדיקה זו? ובכן, הוא היה צריך להוכיח לבעל המכרה שמנוע הקיטור שהמציא עושה את העבודה טוב יותר מהסוס החזק ביותר! המצאתו אפשרה להרים פחם, עובדים ומים שהצטברו בתחתית מכרה הפחם מתחתית המכרה אל פני השטח בצורה המהירה ביותר והמשתלמת ביותר. עד כה בעלי המכרות השתמשו בסוסים לעבודה זו ועבדו בדרך מיושנת. הם לא רצו לקנות את מנוע הקיטור של וואט. בגלל זה וואט החליט להשוות את מנוע הקיטור שלו לכוחות סוס על מנת להדגים את יתרונותיו הברורים אל מול הסוסים!
הוא צפה במהירות שבה הסוסים מושכים חבית פחם במשקל 380 פאונד או 172.4 ק"ג מהמכרה. רק שני סוסים יכלו למשוך חבית זו עם חבל שהושלך לתוך הפיר במכרה כל זה במהירות של כ-2 קמ"ש. הוא הגיע למסכנה שסוס 1 מעלה במטר 1 חבית 1 או 33,000 ק"ג. וואט חישב כי המאמץ של סוס ממוצע במהלך 8 שעות עבודה הוא כ 15% ממשקלו. זה מסתכם ב 75 ק"ג לסוס במשקל 500 ק"ג. אם נתרגם את התוצאה למערכת המדידה אליה אנו רגילים, אז מסתבר שב-8 שעות סוס במאמץ כזה יכול ללכת 28.8 ק"מ במהירות של 3.6 קמ"ש . כך הופיעה יחידת מדידה חדשה - כוח סוס, שווה ל 75 מטר לשנייה. כפי שניתן לדמיין, לאחר הצגת דוגמא מוחשית כל כך, מנועי הקיטור שלו החלו להימכר בהצלחה רבה! הם היו חזקים הרבה יותר מהסוס החזק ביותר. ג'יימס וואט הצליח להמחיש לבעלי המכרות שמכונת הפלא שלו יכולה להחליף בקלות לא רק את הסוסים, אלא גם לקדם את תחילתה של המהפכה התעשייתית באנגליה. והמונח "כוח סוס" הפך לנפוץ כל כך עד שהשתרש בשפות ברחבי העולם למשך מאות שנים.
מה הערך של כוח סוס אחד
כוח סוס אחד שווה ל 75 מטר לשנייה. המשמעות היא שכדי להרים עומס של 75 ק"ג במהירות של 1 מטר לשנייה יש צורך בהספק של 1 כ"ס. ברוסית זה מוגדר כ-LS; אנגלית HP; בגרמנית: PS; בצרפתית: CV. כוח סוס אחד לפי החישוב הוא בדיוק 735.49875 וואט. בתעשיית הרכב בארה"ב ובריטניה 1 כ"ס (hop) שווה ל- 745.69988145 W. הוואט החליף את המונח כוח סוס, אך הוא עדיין ממשיכים להשתמש בו בחישובי הכוח של מכוניות. ואט (W) הוא הסימון הרשמי הבינלאומי ליחידת הכוח, הנקרא "ואט". אגב, ואט נקרא על שם אותו וואט שטבע את המונח "כוח סוס". 1 W הוא הכוח בו מתבצעת עבודה של 1 J בשנייה אחת. כמובן, באופן מסורתי באנגליה ובארצות הברית, היחידה למדידת הכוח עדיין נחשבת לפאונד לפוט לשנייה - זו האנרגיה שצריך להוציא כדי להרים גוף בעל מסה 1 פאונד (453.6 גרם) למרחק של פוט. אך במציאות, פונט- פיט כבר לא משמשת כיחידת כוח.
כוח סוס ומסי תחבורה
אכן, מאז 1960 כולם מחויבים להשתמש באופן רשמי בוואט למדידת כוח. כוח סוס הנחשב כמיושן , לא פעם המליצו להסירו מהשימוש. אבל זה עדיין נמצא בשימוש, למשל, לחישוב מס על כלי רכב ברוסיה. ככל שיש לרכב יותר כוח סוס, המס גבוה יותר. יתר על כן, יחידות מידה של כוח המנוע בקו וואט נלקח ומחושב מחדש במיוחד ב- hp. על ידי כפל פשוט על ידי 1.35962. בישראל מס על כלי הרכב אינו קשור לכוח סוס, אלא תלוי בתכונות האקולוגיות של המכונית ונע בין 10 ל- 92% מעלות המכונית. פעם בשנה (לרכבים חדשים - פעם בשנתיים) אתה צריך לעבור טסט(בדיקה טכנית), זה גם עדכון של ה- TCP, זה גם מס על מכונית. בעבר, בבריטניה, גרמניה, בלגיה, צרפת, ספרד, מס על כלי רכב היה תלוי גם בכוח סוס. אבל אז כמה מדינות הם פשוט סירבו להשתמש במידה זו בכדי לחשב את מס על מכוניות והחלו ליישם פרמטרים אחרים, למשל, גודל המכונית, כמו בבריטניה. מדינות אחרות החלו להשתמש בקילוואט במקום כוח סוס כדי לחשב את מס על כלי הרכב, למשל, צרפת. אבל הביטויים "Caballo fiscal" ו"Ceval fiscal "עדיין שם.
אגב, לא מקובל לציין את כוחה של מכונית נוסעים על מכסה המנוע שלו. אבל על משאיות האירופיות, כולל מספר דגמים מתוצרת רוסיות, כוח סוס מסומן מעל לנישת הגלגל של הציר הקדמי או בקדמת תא הנהג.
אז נכון בעולם המודרני למדוד את עוצמתו של מנוע רכב בקוט"ש, ולא בכוח סוס. הדרך האירופית הסטנדרטית למדידת הספק היא בקילוואט. אך בכל זאת ... ניתן עדיין למצוא את המושג כוחות סוס, ככל הנראה מכיוון שהוא ממחיש בבירור את כוחה של המכונית.