
רכב חשמלי. יתרונות וחסרונות
היקף המכירות של רכבים חשמליים בישראל ממשיך בעלייה קבועה. יותר ויותר נהגים בוחרים ברכב חשמלי. לפי התוצאות לשנת 2022, מספר דגמים חשמליים נכנסו לעשרת הרכבים הנמכרים ביותר בישראל. לפי תחזיות המומחים, עד שנת 2030 רכבים עם מנועי בעירה פנימית יהפכו למיושנים ויפנו את הדרך למכוניות חשמליות. העולם כולו מתכונן לעבור לדגמים חשמליים, זה כבר לא טרנד "ירוק" אופנתי, זוהי המציאות. לכן החלטנו לשתף אתכם ביתרונות ובחסרונות העיקריים בקניית רכב חשמלי.
היתרונות של מנוע חשמלי
היופי של מנוע חשמלי הוא באפשרות להתאים את מהירות הסיבוב על-ידי שינוי תדירות זרם החילופין. כתוצאה, מתקבל טווח פעולה בין 0 ל-18 אלף סל"ד עם אפקטיביות כמעט קבועה לאורך כל הטווח. זה הופך את הרכבים החשמליים למהירים במיוחד, שכן לרשות הנהג כוח מלא ומומנט גבוה כבר מרגע הזינוק.

מנוע חשמלי מקבל את האנרגיה מסוללה. אבל מפני שהסוללה מייצרת זרם ישר והמנוע פועל על זרם חילופין, רכבים חשמליים מצוידים בממיר מתח. ההתקן ממיר את הזרם ובמקביל מתאים את התדירות וההספק ואף מחליף פאזות, על מנת לגרום למנוע להסתובב בכיוון ההפוך. כך אנו מקבלים הילוך אחורי, שאגב, מקבל את אותו ההספק כמו הקדמי.

במילים אחרות, בכל אותן משימות שעליהן אחראית מערכת מורכבת של גלגלי שיניים ברכבים עם מנועי הבעירה הפנימית, מטפל ישירות ממיר המתח. הדינמיקה והתנהגות הכביש הטובות ברכבים החשמליים המודרניים מתרחשות בזכות "המוח" המהיר, שכן בתחילת המאה ה-21 המצב היה שונה.
כתוצאה, רמת הנצילות של רכבים חשמליים עומדת על 90-95%, כשהמידות שלהם הן קטנות יותר והאמינות גבוהה יותר! במנועים כאלה פשוט אין משהו שיכול להתקלקל, אין צורך בשימון ולא בניקיון.

מערכת הבלימה הרגנרטיבית מאפשרת להשיג נצילות מעל 100%! המנוע החשמלי מסוגל להחזיר עד 70% מהאנרגיה שבוזבזה. אם להתחיל לסובב רוטור באופן מכני, הוא גם יתחיל לייצר זרם שניתן לשלוח בחזרה לסוללה. לפיכך, אותו מנוע חשמלי יכול גם לנצל אנרגיה וגם לייצר אותה באמצעות המרת אנרגיה קינטית. ככלל, כאשר לא לוחצים על דוושת הגז ברכבים חשמליים, המכונית מפעילה בלימה רגנרטיבית, אך המרת האנרגיה יכולה להתרחש גם ללא האטה.

ברכבים חשמליים עלולות להיווצר בעיות עם התחממות יתר. גם המנוע וגם תא הסוללה מתחממים. הכל כמו במחשב – אם תאמצו אותו יותר מדי הוא יתחיל להתחמם ולהיתקע. לכן ברכבים חשמליים משתמשים במערכות קירור.
היתרונות של רכב חשמלי
ידידותיות לסביבה. כולם יודעים שפליטות הגזים מזהמים את הסביבה. בנוסף לכך, בגלל מנועי בנזין ודיזל על פני כדור הארץ נוצר "אפקט החממה". השימוש ברכבים חשמליים לא גורם לבעיות כאלה, מה שמשפיע באופן ניכר על איכות הסביבה.

למרות העובדה שייצור החשמל עצמו יכול להוסיף לזיהום האוויר, הסוכנות האירופית לשמירה על איכות הסביבה מסווגת את הרכבים החשמליים ככלי רכב עם רמת פליטות אפסית, מאחר שהם לא מייצרים פליטות גזים ישירות.
חסכוניות בשימוש. אפשר להטעין רכבים חשמליים משקע 220V רגיל. מחיר החשמל, לפחות בינתיים, נמוך משמעותית ממחירי דלק נוזלי. בהתחשב ברמת המחירים של היום, עלות האנרגיה החשמלית לכל קילומטר של דרך נמוכה באופן ניכר מעלות הבנזין או הדיזל לאותו קילומטר.

הפחתה בעלויות תחזוקה. רכבים חשמליים הרבה יותר קלים לתחזוקה בהשוואה לרכבים עם מנועי דלק בשל היעדר רוב החלקים והמנגנונים הנעים במערכת ההנעה. אין צורך להחליף מסננים, פלאגים, חגורות או לתקן את התיבה. רכב חשמלי מאט באמצעות המנוע, הודות לכך תוחלת החיים של רפידות הבלמים גדלה פי 4. הבעלים של רכב חשמלי לא צריך לדאוג לגבי טיפול תקופתי יקר, שכן הדבר היחיד שצריך להחליף באופן קבוע הוא השמן בתיבת ההפחתה, בערך כל 30 אלף קילומטר.

החלק המכני של רכב חשמלי הוא פשוט יותר, פחות חלקים שנעים ומתחככים זה בזה ואין צורך בשמן מנוע מיוחד. קל וזול יותר לטפל בהם והם לא מאבדים כוח בעלייה עקב מחסור בחמצן. ובנוסף להכל, הם לא מרעישים ולא מייצרים רטט בזמן הפעולה.

עלות האחזקה והשימוש ברכב חשמלי משתווה ואף נמוכה במקרים מסוימים בהשוואה לרכב דומה עם מנוע בנזין או דיזל. למרות המחירים הגבוהים על רכבים חשמליים, הטעינה מהווה כ-15% מעלות האחזקה בהשוואה ל-28% במקרה של רכבי דיזל, למשל. רכבים חשמליים ברוב פלחי השוק כעת משתווים לרכבי בנזין ודיזל או זולים מהם מבחינת עלות האחזקה הכוללת. על כל היתרונות של רכב חשמלי תוכלו לקרוא כאן.
החסרונות של רכב חשמלי
ככלל, רכבים חשמליים יקרים יותר מרכבים דומים עם מנועי דלק, אולם על חלק מההוצאות ניתן לפצות הודות לעלות נמוכה של שימוש באנרגיה החשמלית והטבות וסובסידיות שונות מהמדינה.
בישראל מוטל מס קנייה בסך 20% על רכבים חשמליים, מדובר בהבדל מהותי בהשוואה למס על רכישת רכבים עם מנועי בעירה פנימית (כולל היברידיים) שיכול להגיע ל-83%. עם זאת, בתחילת שנת 2024 הוא יצמח ל-35% ולאחר 2024 הממשלה "תחשב תעריף חדש".
כל החסרונות:

- עלות גבוהה יחסית לרכבים חדשים עבור רוב הצרכנים;
- צורך בטעינות תכופות;
- צורך בטעינה בתחנות מיוחדות;
- תהליך טעינה ארוך;
- קשיים בשימוש בטמפרטורות גבוהות או נמוכות, כיוון שהסוללה מתרוקנת במהירות.
- אין אפשרות לנסוע למרחקים ארוכים (אבל זה תלוי בצרכים שלכם וברכב החשמלי הספציפי).
ולסיום. האמירה ש"רכבים חשמליים לא מתקלקלים" היא מיתוס. מכונית חשמלית יכולה להתקלקל, זו אותה מכונית על ארבעה גלגלים שנוסעת בכבישים שלנו, וזה אומר שהיא חשופה לרעידות יתר, להשפעות סביבתיות וכן הלאה. נוסיף לכאן את חוסר תרבות השימוש במכוניות "ירוקות", שהתחילו להופיע אצלנו באופן אקטיבי יחסית לאחרונה.
הבעלים של רכבים חשמליים לא לומדים בתיאוריה, הם לומדים מטעויות שלהם:

- כשמטעינים את הרכב לעיתים תכופות במצב מהיר
- כשנוהגים בצורה לא אחידה
- כשלא יודעים להשתמש נכון בסוללה
- כשפונים ל"מומחים" מקומיים במקום למרכזי שירות ייעודיים
כל האמור לעיל בא לידי ביטוי בשחיקה מהירה יותר של רכיבים האלקטרו-מכניים. על תקלות נפוצות ברכבים חשמליים תוכלו לקרוא כאן.