הרכבים הכי נגנבים בישראל: למה בוחרים בהם ואיך לצמצם את הסיכון לגניבה
מספר גניבות הרכבים בישראל הולך וגדל מדי שנה: ברבעון השני של 2023 ניכרת עלייה של 140% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. החלטנו לברר אילו רכבים נגנבים לרוב ולמה בוחרים דווקא בהם. בנוסף, נספר איך לצמצם את הסיכון לגניבה.
עלייה משמעותית במקרי גניבה מראים נתוני Pointer ו-Ituran, חברות המספקות שירותי מעקב אחר רכבים גנובים. המספר המדויק של הרכבים הגנובים אינו ידוע, אך כנראה מדובר בכ-1,000 בחודש. יתרה מכך, ברבעון השני של 2023 גדל מספר הגניבות ב-120% בהשוואה לראשון. נתונים עדכניים יותר שנאספו במהלך המלחמה יופיעו מאוחר יותר.
בין הסיבות העיקריות לגניבות הוא המחסור בחלקי חילוף ועליית המחירים בעקבות כך. בדרך כלל, רכבים גנובים מפורקים לחלקים ונמכרים. ככל שהמכונית חדשה יותר, כך היא נגנבת לעתים קרובות יותר: בכ-75% מכלל הגניבות מעורבים רכבים בני 5 ומטה. וזה הגיוני – המחירים של חלקי חילוף חדשים גבוהה יותר.
כ-95% מכלל הרכבים הגנובים מגיעים לשטח הרשות הפלסטינית
יש לנו סיפור אמיתי מבעלים של קיה סטוניק בת שנה, שהתקין טרקר במכונית. 1.5 שעות לאחר הגניבה המכונית כבר הייתה בשטח יהודה ושומרון. ואז הקשר נקטע. לשאלת הנפגעת שהופנתה לנציג חברת הביטוח, "אילו מכוניות נגנבות לרוב בישראל", הוא השיב: קיה ויונדאי נמצאות במקום הראשון בפופולריות בקרב הגנבים, ואחריהן מותגים יפניים. והוא יעץ למספר שלנו לוותר על רכבים קוריאנים. דרך מעניינת למזער סיכונים…
ראוי לציין כי בישראל, מכוניות מאת מותגים אלו נהנות מביקוש גבוה באופן מסורתי משנה לשנה. במחצית הראשונה של 2023, יונדאי, קיה, טויוטה ומאזדה מובילות בדירוג כמות הרכבים שנמסרו לישראל. לכן הם נגנבים ברוב המקרים.
הרכבים הנגנבים ביותר
לפי מקורות עצמאיים, בשנים האחרונות הרכבים הגנובים ביותר בישראל הם:
נציגי יונדאי: סופרמיני יונדאי i20, קרוסאובר קומפקטי יונדאי קונה וקרוסאובר משפחתי יונדאי טוסון.
נציגי קיה: סופרמיני קיה פיקנטו, קרוסאובר קומפקטי קיה נירו וקרוסאובר משפחתי קיה ספורטאז'.
נציגי מאזדה: מכוניות סדאן והאצ'בק קומפקטיות מאזדה 3, משפחתית גדולה מאזדה 6 וקרוסאובר קומפקטי מאזדה CX5.
במקום הראשון אצל טויוטה נמצאת המכונית המפורסמת המגיעה במרכבי האצ'בק, סדאן וסטיישן, טויוטה קורולה.
השוו עם עשרת המכוניות הנרכשות ביותר בישראל ותמצאו חפיפה ברוב המקרים. כמובן שזוהי לא הרשימה המלאה של כל המכוניות הגנובות, אבל ציינו את הדגמים המועדפים על הגנבים. אפילו מה"אנטי-דירוג" הזה ניתן להבין שחלק גדול של הגניבות נופל על קרוסאוברים. לפי Pointer, ברבעון השני והשלישי של 2023 הם מהווים 42-46% מכלל הגניבות. אופנועים מהווים 12%.
לאחרונה הפופולריות של מכוניות חשמליות בקרב הישראלים הולכת וגוברת, מה שאומר שהן נגנבות בתדירות גבוהה יותר. ברבעון השני של 2023 עלו הגניבות של רכבים חשמליים והיברידיים ביותר מ-150% בהשוואה לרבעון הראשון. ובמספר הכולל של הגניבות, הן מהוות כ-23% מכלל המקרים. ראו את רשימת הרכבים החשמליים הפופולריים ביותר בישראל על סמך תוצאות המחצית הראשונה של 2023, שסביר מאוד תוכל להפוך (אם עוד לא הפכה) למדריך עבור גנבי רכב.
שיטות גניבה
- שיטת הגניבה הנפוצה ביותר היא החלפת המחשב ופריצת תוכנת הרכב – יותר מ-64% מכלל המקרים
- בשיטה הפשוטה ביותר, פריצת דלתות – השתמשו 18% מהגנבים
- גניבת מפתחות מבית הבעלים – כ-13% מכלל הגניבות
- גרירת רכב גנוב – 6% מהמקרים
- מפתחות שנותרו בהצתה – 1%
- בכמעט 85% מהמקרים, גנבי רכב משתמשים בחוסמי קליטה כדי לשבש את פעולת מערכות האבטחה בחניה
לדברי פוינטר, לאחרונה גנבים החלו לגלות יותר ויותר התנגדות אלימה למשטרה במהלך הגניבה. אם בעבר העדיפו הפושעים לפעול בחושך, כעת כל גניבה שנייה מתבצעת בשעות היום.
כיצד לצמצם את הסיכון לגניבת רכב
קיימים מספר כללים פשוטים שאם תקפידו עליהם, תצליחו לצמצם משמעותית את הסיכון לגניבה. אי-אפשר לחסל לחלוטין את הסיכון לגניבה, אבל אפשר לוודא שהגנב יתקשה ויבזבז זמן. כל גניבה מתבצעת מהר ככל האפשר. הגנב אינו מעוניין להיתפס במקום. אולם, למרבה העצר, יש לנו גם מקרי שוד מזוין. לכן, המשימה העיקרית של הבעלים היא להקשות על הגנב ככל האפשר.
ישנן דרכים רבות להגן על רכבך מפני גניבה, יקרות ופחות, חלקן כבר יושמו מלכתחילה על-ידי היצרנית. עם זאת, אימובילייזר ואזעקה מתקדמת אינם מספיקים כדי למנוע את כל הסיכונים. פושעים פרוגרסיביים עוקבים אחר התפתחות הטכנולוגיות ומשתמשים בציוד מיוחד. מה בדיוק לבחור מבין השיטות שאנו מציעים – ההחלטה שלכם. אבל אנו ממליצים על גישה משולבת – שימוש במספר אפשרויות בו-זמנית.
*הגנה מכנית
- מנעול הגה ודוושות: התקן מכני שדורש זמן כדי לפרק אותו (בעוד גם במקרה של הבעלים – כדי להתקין ולהסיר)
- נעילת תיבת הילוכים: מונעת מהגנב את האפשרות להשתמש במנגנון העברת ההילוכים (זה לא יעכב פורץ מנוסה לאורך זמן, עם זאת, בתנאים של חוסר זמן, זה בהחלט עשוי להציל את הרכב מגניבה)
הגנה אלקטרונית
- אזעקה: המערכת הנפוצה ביותר למניעת גניבות השולטת בנעילה המרכזית ומפעילה צופר בעת ניסיון לפרוץ.
- אימובילייזר: אבל לא זה שכבר הותקן מראש על-ידי היצרנית, אלא אחד אחר, המותקן בנפרד במקום נסתר שניתן לנטרל אותו באופן הידוע רק לנהג. הפתרון הזה מקשה הרבה יותר על פורצים חסרי ניסיון.
- "איסטר אגס" אלקטרוניים: מתגים נסתרים שפותחים מעגל חשמלי, למשל של משאבת הדלק, המתנע או ממסר ההצתה – יכול לקחת לגנב הרבה זמן למצוא אותם ולשחזר את המעגל
- מאתר GPS: יעזור לאתר את המכונית, אך לא ימנע גניבה
שיטות הגנה אלטרנטיביות
- עיצוב ייחודי של הרכב תמיד ימשוך תשומת לב, וזהו סיכון נוסף עבור הגנב – כאשר המכונית בולטת בכביש, קל יותר לעקוב אחריה
- הסרת הידיות: הסרת צילינדרי המנעול מהדלתות תקשה על החיים של הגנב, כך הוא לא יצליח לפתוח אותם בצורה מכנית (אבל בהחלט יכול בצורה ברברית – לשבור את החלון)